5 weboldal, amelyek színesítik ötleteinket

Akár webes tervezőként, akár grafikusként, de még a hétköznapi életben is – például lakásfestés, autó vásárlás – egyik legfontosabb döntésünk a színválasztáshoz kapcsolódik. Egy rossz döntés beláthatatlan következményekkel járhat: vadonatúj világosbarna Alfa Romeónk színét nem érti környezetük, majd idővel mi magunk sem; weblapunk pedig potenciális látogatókat, vásárlókat veszít a nem megfelelő színválasztás miatt. Míg lakásunk falainak újrafestése igényel egy kevés, magunkra kényszerített nyugalmat, addig a digitális világban ennél sokkal egyszerűbben, hatékonyabban kivitelezhető a teljes megújulás.

Természetesen nem kell a színelmélet mesterévé válni ahhoz, hogy megfelelő és használható színpalettát készítsünk magunknak - a színek kiválasztásához az alább található 5 legjobb ingyenes eszközöket mutatjuk most be.

Coolors

color1

Személyes kedvencünk, a Coolors egy elképesztően összetett – és mégis játszi könnyedséggel használható – weboldal, mely számos eszközt kínál a palettánk összeállításához, melyet különböző formátumokban exportálhatunk, így gyakorlatilag bárhol felhasználhatjuk ezeket.

A Coolors-on nem csak létrehozhatunk színpalettákat, hanem lehetővé teszi a mások által létrehozott kombinációkat is böngésszük. Az „Explore” gombra kattintva több száz (de inkább több ezer) paletta megtalálható, melyek szintén továbbszerkeszthetőek és menthetőek.

Sőt, a Coolors iOS alkalmazásként, Adobe termékekbe – Photoshop, Illustrator – kiegészítőként, Google Chrome böngészőbe pedig bővítményként is elérhető.

 

Adobe Color CC

color2

Ha már az Adobe termékek szóba kerültek, lássuk a már régóta ingyenes, de azóta csak egyre hasznosabb Adobe Color CC-t. Itt a színt kerékről, vagy képről választhatjuk ki színszabályok segítségével, létrehozva palettánkat mely máris tartalmazza a fő-, a kiegészítő-, a monokromatikus színeket és ezek árnyalatait. Ráadásul ezen színeket menthetjük is témaként Adobe könyvtárunkba.

 

HueSnap

color3

Mit tegyünk, ha az ihlet a belvárosi óriáskereket bámulva csap belénk, mint a villám, éjszaka, a szakadó esőben? Vagy tegyük fel, betérünk egy étterembe, ahol magával ragadnak a színek. Mit tehetünk? Fényképezzük le, és töltsük fel a HueSnap-re! A HueSnap segítségével kiválaszthatjuk a számunkra tetsző színeket, melyet a program palettává alakítja át.

Az alkalmazást mobil használatra szabták, az általunk mentett színpalettákat menthetjük, és meg is oszthatjuk másokkal. Természetesen rengeteg extra funkció is rendelkezésre áll a paletta módosításához, például kiegészítő színek kiválasztása. A palettában akár hat szín is szerepelhet!

 

Khroma

color4

A Khroma egy mesterséges intelligenciával ellátott, színekkel foglalkozó weboldal, mely segít böngészni és összehasonlítani színkombinációkat. Az oldal egy AI algoritmus segítségével az agyunk által kívánt és kiválasztott, teljesen egyedi színpalettát állít fel. Kezdésként 50 különböző színt kell kiválasztanunk, melyek számunkra színpatikusak (sic!), majd némi számolás után egy olyan hálózatot hoz létre, ahol végtelen számú háttér-, és betűtípus színkombináció közül tudunk választani. Mindenképp ajánlott kipróbálni, hihetetlen lehetőségeket tartogat az oldal, pláne, ha szánunk időt a színek pontos kiválasztására.

 

Material Design Palette

color5

Végül pedig a „Legegyszerűbb a Legjobb, Csak Semmi Sallang” hozzáállást követve tekintsük meg a Material Design színkombinációkkal foglalkozó oldalát, a Palette-t. Letisztult, érthető, áttekinthető, és pofon egyszerűen használható. Kezdésként válasszunk ki két színt, első kattintásunk lesz a fő színünk, második pedig a kiegészítő. Ezt követően előnézetben máris megtekinthetjük, hogy megfelelőek-e igényeinknek a látottak. Amennyiben megnyerte tetszésünket, a teljes paletta máris letölthető, vagy twitteren megosztható másokkal.


Nyomtatás   E-mail