Joomla vagy WordPress – Melyiket válasszuk? Érvek és ellenérvek

Vállalkozása számára új weblapon gondolkodik, és a mostanában népszerű WordPress tartalomkezelő (CMS) rendszert találja megoldásként minden kanyarban? Ne siessen annyira a döntéssel, bár kiváló ötlet a WordPress-re építkezni, látnunk kell, hogy nem ez az egyetlen tartalomkezelő rendszer, amely megfelelően kiszolgálja igényeinket. Sőt. A mai napon a Joomla rendszert vesézzük ki a WordPress ellenében.

 

Joomla vagy WordPress: a számok tükrében

Mind a WordPress, mind a Joomla önálló, nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszerek, amelyek már több mint 10 éve a piacon vannak.

A WordPress 2003-ban szimpla blogíró platformként indult el, mára sokfunkciós tartalomkezelő rendszerré nőtte ki magát, amely az összes (!) internetes weboldal több mint 30% -át teszi ki. A tartalomkezelő rendszerek piaci részesedésének tekintetében a WordPress még erőteljesebb, 60% -os résszel rendelkezik. Érdemes megjegyezni, hogy a blogolásra épített és a komplexebb weblapok aránya az utóbbi években megfordult a WordPress fejlődése következtében, immár a sima blogfelületek szorulnak egyre inkább háttérbe.

A 2005-ben elindított Joomla közel egyidős a WordPress-el. A WordPress mögött a Joomla a második legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer, amely az összes internetes oldal 3% -át teszi ki és a tartalomkezelő rendszer piacának 6,4% -át adja.

Bár a Joomla mostanáig is tartja a második helyét, a tartalomkezelő rendszerek közötti piaci részesedése már legalább 2010 óta csökken, és a weboldalak piacának teljes részesedése körében 2017-ben elsőként csökkent.

Érdemes megtekinteni a két rendszer trendszerű vizuális összehasonlítását, ebben a Google egyik szolgáltatását hívjuk segítségül: Google Trends. Látható, hogy a 2010-es évektől kezdődően radikálisan megváltozik a piaci szemlélet, a WordPress elkezdi aranykorát élni, folyamatosan növekszik, amíg a Joomla lassan, de épp az ellenkező irányba mozog. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Joomla kevésbé ajánlottként szerepelne a továbbiakban.

Joomla vagy WordPress: előnyök

Rengeteg blog, technikai weblap, hírportál foglalkozik a két rendszerrel, és ennél is több ideológiai harcot találhatunk a fejlesztők között a spektrum mindkét oldalán. A rendszerint szélsőséges, brand-hű vélemények között érdemes megtalálni és meglátni, hogy mindkét rendszernek rengeteg előnyös tulajdonsága van. Nézzük is meg ezeket:

 

WordPress előnyei

Egyszerű használat - A WordPress-et általában a legegyszerűbb tartalomkezelő rendszernek tekintik, különösen a nem kellő szakképzettséggel rendelkezők, újoncok számára.

A blogozáshoz jobban illeszkedik - A WordPress különbséget tesz a "blogbejegyzések" és a "statikus oldalak" között alapértelmezetten, míg a Joomla csak egy "cikket" tartalmaz, amelyet kategóriákkal manipulálhat.

Bővíthetőség - A WordPress messze a legnagyobb beépülő modulok és témák ökoszisztémája, ami megkönnyíti a webhely bővítését számos különböző funkcióval.

Hatalmas támogató közösség – a WordPress népszerűségének köszönhetően egészen könnyű segítséget találni a blogok, a Facebook-csoportok és a fejlesztők tömeges jelenlétén keresztül.

Alacsonyabb fejlesztési költségek - ez a hatalmas közösség azt is jelenti, hogy általánosságban nézve jóval kedvezőbb financiális feltételekkel végeztethetjük el a fejlesztői munkát, ami valljuk be, nem utolsó szempont egy teljes vállalati weboldal létrehozásakor.

 

Joomla előnyei

Fejlettebb felhasználói menedzsment - A Joomla összetettebb rendszert kínál a felhasználói hozzáférés-vezérlésekhez és felhasználók kezelésekhez, mindezt szerves részeként a rendszernek.

Rugalmas egyedi fejlesztésekhez - A Joomla komponensei és moduljai (ezekről a későbbiekben még lesz szó) nagyobb rugalmasságot biztosítanak az egyedi igényű tartalomtípusok megjelenítéséhez.

Többnyelvű támogatás - A Joomla beépített többnyelvű támogatást nyújt alapértelmezetten, míg a WordPress harmadik féltől származó bővítményt igényel.

Több sablon - A Joomla különböző sablonokat enged egyidejűleg használni különböző típusú tartalmakhoz (akár egy weblapon belül aloldalanként más és más kinézettel), míg a WordPress-ben csak egy témát használhat egyidejűleg.

Mennyire könnyű felépíteni egy weblapot a WordPress, illetve a Joomla segítségével?

Bár a Joomla egy előképzettséggel nem rendelkező újonc számára is felhasználóbarát megoldás, a WordPress még mindig a legegyszerűbb és leggyorsabb módja annak, hogy létrehozzunk egy új weboldalt.

WordPress – egyszerű használat és a ráfordított idő

Ha csak egy "általános" weboldalt kíván létrehozni statikus tartalmakkal és / vagy blogokkal, akkor pár óra alatt egy jól kinéző, akár dizájnos weblapot építhet fel a „semmiből”.

A legtöbb internetes szolgáltató által biztosított kezelő felületek (pl. cPanel) tartalmazza a WordPress automatikus telepítőit, vagy akár egy teljes, előretelepített változatot is.

A telepítés után a WordPress adminisztrációs felületét elérve egy letisztult, átlátható felületet kapunk amely annyira egyszerűen használható, hogy a legtöbb alkalmi felhasználó azonnal elkezdheti a cikkek, blogbejegyzések létrehozását.

Ez természetesen csak egy általános, alap weboldal felépítését eredményezi, a fejlettebb, egyedi tartalomtervekhez a weboldalkészítő pluginok sokasága jelenti a megoldást.

 

Joomla – egyszerű használat és a ráfordított idő

A WordPress-hez hasonlóan, a legtöbb internetes szolgáltató által biztosított kezelő felületek tartalmaznak Joomla automatikus telepítőt, amely megkönnyíti a Joomla alapszoftver használatát.

És ez az a pont – a telepítést követően – ahonnan elválik a két rendszer használata, használhatósága. A Joomla rendszerhez több időt és erőfeszítést kell megtennie az átlagfelhasználónak, hogy akár csak közölhesse első mondanivalóit. A Joomla „lentről felfelé” elvet követi, azaz először kategóriákat kell létrehoznunk, majd cikkeket, melyeket a korábban létrehozott kategóriákba helyezünk el. Az így elkészült cikket pedig a kívánt tartalomként publikáljuk, például egy almenü elemeként. Tehát lentről felfelé építkezve: kategória -> cikk -> almenü.

Természetesen ez sem megterhelő, hamar átlátja az ember a működését, de valóban egy leheletnyivel több időt igényel, mint a WordPress esetében, különösképp az újoncok számára.

De azoknak, akiknek még ismeretlen a Joomla adminisztrációs felülete, a valóban rengeteg lehetőség könnyen eltántoríthatja a szűz szemet: elképesztő mennyiségű beállítási lehetőség, komponensek, bővítmények, modulok, beépülők dőlnek felénk, ember legyen a talpán, aki eligazodik első nekifutásra. De nem is szükséges, nem ez a cél, hanem az, hogy ezt a rengeteg lehetőséget kiaknázzuk.

És ha már a bővítmények szóba kerültek, nézzük, hogy állnak kedvenc tartalomkezelőink ezen a területen:

Mind a Joomla, mind a WordPress többféle kiegészítő, fejlesztő tartalmat kínál, amelyekkel bővítheti webhelyét:

Funkció hozzáadása - A WordPress ezeket „plug-in”-nek hívja, míg a Joomla Bővítményeknek

Kinézet - A WordPress Témákat hivatkozik rá, míg a Joomla Sablonokat enged telepíteni

Számszerűsítsük ezeket a plusz kiegészítőket, nézzük meg mindkét oldalt. A WordPress piaca óriási, legalábbis a puszta számok tekintetében, de mindkét platformnak rengeteg lehetősége van az egyedivé varázsolásra.

Hány plugin és téma áll rendelkezésre a WordPress-nek?

54.000 + ingyenes plugin a hivatalos WordPress.org plugin könyvtárban, valamint több ezer prémium plugin,

5000+ ingyenes téma található a hivatalos WordPress.org plugin könyvtárban, valamint több ezer prémium téma a különböző fejlesztőktől

 

Hány bővítmény és sablon létezik a Joomla-hoz?

Nagyjából 8000 bővítmény szerepel a hivatalos Joomla könyvtárban

Sablonokkal kapcsolatosan nincs hivatalos becslés, hiszen nincs hivatalos sablonkönyvtár sem. Ellenben Google keresésekből rengeteg – leginkább - prémium Joomla sablon jelenik meg.

A WordPress és a Joomla egyformán biztonságos?

A Joomla és a WordPress alapszoftvere biztonságos. Ezen kívül minden platform tartalmaz harmadik féltől származó „plug-in”-eket vagy bővítményeket, amelyek további biztonságot nyújtanak, valamint a bizonyos időközönként automatikusan jelzett biztonsági frissítéseket, amelyek segítenek mindent naprakészen tartani.

Bármennyire is biztonságos az alapszoftver, ettől függetlenül az emberi hiba itt is jelentkezhet: nem megfelelő, nem ellenőrzött, nem a hivatalos könyvtárból telepített kiegészítő használata biztonsági réseket nyithat honlapunkon, melyekre előszeretettel ráharapnak a – nem épp etikus – funkcióra létrehozott botok/robotok.

Az egyik legnagyobb webes biztonsággal foglalkozó szolgáltatás, a Sucuri adatai szerint Joomla oldalakat nagyobb arányban törnek fel piaci részesedésük arányához képest. De ismét el kell mondanunk, nem ez az adat dönt arról, hogy mely’ rendszer kevésbé biztonságos, megfelelő elővigyázatossággal és óvintézkedéssel betonkemény védelmet adhatunk weboldalunknak.

Fontos megjegyeznünk, hogy tapasztalatunk alapján leginkább az elhanyagolt, elavult platformok bizonyulnak a leginkább sebezhetőnek. Ez lehet akár nagyverzió-váltás kihagyása, vagy akár csak szimpla biztonsági frissítések elmaradása.

Joomla vagy WordPress: Melyik a jobb?

Önmagában hibás a kérdés. Nincs jobb, nincs rosszabb. Mindkét platformnak megvan a maga előnye és egyik megoldás sem fedi le a teljes igényeket.

Sokkal fontosabb kérdés ennél, hogy melyik az a platform, ami az Ön saját, születendő weboldalának igényeit kielégíti?

A WordPress valószínűleg jobb a weboldalak túlnyomó többsége számára, és a legtöbb esetben az alapértelmezett választás szinte biztos, hogy ez lesz, mert:

  • Ez a leginkább felhasználóbarát tartalomkezelő rendszer, különösen a kezdők számára
  • „Szinte azonnal” egy működő, vonzó weboldalunk lehet, amelynek egyetlen költsége a ráfordított időben realizálódik
  • Elképesztően nagyméretű rajongói tábor övezi, és ezáltal pillanatok alatt meg lehet találni a számunkra szükséges segítséget, legyen az egy egyszerű fórumbeszélgetés, vagy akár egy professzionális fejlesztő.

Ellenben ha Önnek nem elég egy alap, sablonos kinézetű oldal, esetleg rendelkezik szakértelemmel, és nyitna a tartalomkezelő oldalak felé, vagy hajlandó felvenni egy fejlesztőt, a Joomla jóval nagyobb rugalmasságot nyújt a különböző típusú tartalmak megjelenítéséhez és a felhasználók kezeléséhez.

Az egyetlen dolog, amit fontos észben tartani a jövőre nézve, hogy a Joomla piaci részesedése – ha lassan is – de csökken, ellenben a WordPressel. Bár még mindig a második helyet foglalja el a CMS alapú weboldalak listáján – és előreláthatóan még jó ideig ott is fog maradni – a tartósan csökkenő felhasználási tendencia nem ad okot felhőtlen bizakodásra hosszú távon, bármennyire is mi a Joomla rendszert tartjuk favoritnak rugalmassága okán.

Ha Önben maradtak még kérdések, illetve újabbak merültek volna fel, kollégáimmal örömmel állunk a rendelkezésére.
Addig is jó munkát kívánok!

Nyomtatás   E-mail